در اجراي مصوبات جلسه مشترك ۳۰ آذر ۹۲ معاونین محترم روابط کار وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي و امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت که با حضور جناب آقاي دكتر طلا نماينده محترم مجلس شوراي اسلامي در محل وزارت صنعت، معدن و تجارت تشكيل گردید؛ مقرر شد، كارگروه مشتركی با هدف ارتقاي ايمني كار در معادن كشور بين دستگاههاي وظيفه مدار تشکیل گردد؛ در این راستا پس از تعیین و معرفی کارشناسان منتخب، اولين و دومین جلسه اين كار گروه با حضور نمایندگان این دو وزارتخانه به ترتیب در تاریخهای ۱۵و ۲۳ دي ماه ۹۲ در محل مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار تشکیل گردید که اهم مصوبات آن به شرح ذیل میباشد:
۱- تشكيل كميتههاي متناظر استاني و انجام بازرسيهاي مشترك ادارات كل اجرايي تعاون، كار و رفاه اجتماعي و سازمانهاي صنعت، معدن و تجارت استانها براي شناسايي كارگاههاي معدني پرخطر و پيگيري موضوع تا رفع خطر.
۲- نظارت دقيق بر حسن اجراي آييننامه ايمني در معادن مصوب اسفند ۹۱ توسط وزارتين تعاون، كار و رفاه اجتماعي و صنعت، معدن و تجارت.
۳- اجراي آييننامه آموزش ايمني كارفرمايان، كارگران و كارآموزان در معادن توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به استناد ماده ۱۰ آييننامه ايمني در معادن و آييننامه مربوطه.
۴- احراز صلاحيت و اهليت پيمانكاران معدني قبل از سپردن امور پيمانكاري در معادن توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به استناد آييننامه ايمني امور پيمانكاري و ساير قوانين و مقررات مرتبط.
۵- تشكيل كميتههاي تخصصي در قالب كارگروه براي پيگيري امور.
۶- تهيه ساختار بانك اطلاعاتي جامع حوادث معدني در كشور براي ايجاد يك بانك واحد اطلاعاتي شامل اطلاعات واقعي براي سياستگذاري، برنامهريزي و نظارت در خصوص ايمني در معادن در سنوات آتي توسط وزارتين تعاون، كار و رفاه اجتماعي و صنعت، معدن و تجارت.
۷- پيگيري تخصيص بخشي از درآمد حقوق دولتي بهرهبرداري از معادن براي صيانت از نيروي كار و ارتقاء ايمني كار در معادن از طريق پيشنهاد طرح توسط جناب آقاي دكتر طلا نماينده محترم مجلس يا پيشنهاد لايحه توسط وزارت متبوع يا وزارت صنعت، معدن و تجارت.
۸- جلب مشاركت مادي و معنوي سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت براي كمك به ارتقاي ايمني در معادن كشور.
۹- در اولويت قرار دادن تهيه دستورالعمل ارزيابي ريسك در معادن مستند به ماده ۵ آييننامه ايمني در معادن توسط وزارتين تعاون، كار و رفاه اجتماعي و صنعت، معدن و تجارت.
۱۰- نظارت موثر و مستمر بر عملكرد مسئولين ايمني و فني در معادن از طريق سازمان نظام مهندسي معدن.
۱۱- ارسال رونوشت پروانههای اکتشاف و بهره برداری از طرف سازمان صنعت، معدن و تجارت استانها به ادارات كل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در راستاي اجراي ماده ۴ آيين ايمني در معادن براي آگاهي و نظارت موثر ادارات كل اجرايي.
۱۲- در اجرای ماده ۱۰ آییننامه آموزش ایمنی کارفرمایان، کارگران و پیمانکاران، کلیه پیمانکاران معدنی ملزم به گذراندن دوره ۸ ساعتی آموزش ایمنی از طریق مراجع ذیصلاح مندرج در این آییننامه میباشند؛ همچنین مقرر شد نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت رونوشت کلیه مکاتبات صورت گرفته در خصوص صورتجلسات این کمیته را در اختیار جناب آقای مهندس مصریان مسئول کارگروه قرار دهند.
۱۳- پیگیری موضوع لحاظ امکانات و بودجه مشخص برای تقویت و تسریع در انجام بازرسیها و نظارت بر وضعیت ایمنی معادن کشور از سوی نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت.
۱۴- با اعلام نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت، مقرر شد با توجه به اهمیت رعایت اصول ایمنی در معادن، چنانچه بهرهبرداران معادن از اصول ایمنی تخلف نمایند برای بار اول با تذکر کتبی و در مراتب بعدی به ترتیب با قطع سوخت مصرفی، تعلیق و لغو پروانه بهرهبرداری جریمه گردند.
۱۵- در راستای جایگزینی رویکرد پیشگیری از حوادث به جای مدیریت رویداد که اقدامی انفعالی و واکنشی است، مقرر شد، تعهدات الزامآور رعایت اصول ایمنی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به بهرهبرداران ابلاغ گردد.
۱۶- با توجه به بازنگری و ابلاغ آییننامه ایمنی معادن و در راستای اطلاعرسانی به بهرهبردارن معادن و جامعه هدف، مقرر شد نسبت به انتشار مفاد این آییننامه در قطع جیبی از سوی موسسه کار و تامین اجتماعی اقدام مقتضی بعمل آید.
۱۷- با توجه به نقش و جایگاه کمیتههای حفاظت و بهداشت کار معادن در ارتقای ایمنی کار در کارگاههای معدنی و از آنجا که تنها حدود ۱۲ درصد معادن کشور دارای واحد ایمنی و بهداشت میباشند، بررسی راهکارهای توسعه آن واحدها مورد تاکید قرار گرفت.
۱۸- مقرر شد به منظور تسریع در اجرای مصوبات کار گروه “ ارتقای ایمنی در معادن”، اداره کل بازرسی کار نسبت به ابلاغ مفاد مصوبات مرتبط این کار گروه به ادارات کل استانی اقدام لازم بعمل آورد