هزینه انرژی کارخانهها روی دستمزد کارگران قرار گیرد/ جان کارگران را با یک قرارداد جبران خسارت معامله میکنیم/ تأمین اجتماعی تنها کارش پرداخت خسارت شده است
از طرف دیگر هزینههایی که کارفرما بابت مصرف انرژی پرداخت میکرده را میتوان برروی دستمزد کارگر گذاشت. این موارد تاثیرگذار است و توقع من این است که مسئولان، دولت و دست اندرکاران به این مسائل توجه ویژه داشته باشند. چون ما از یک طرف منافع کارگر را دنبال میکنیم و از طرفی دیگر هم باید به کارفرما بها داد و او را حمایت کرد تا بتوانند جمعیت بیشتری را به دامنه کارشان اضافه کنند. خاطرم هست، با یکی از دستاندرکاران کار در خارج از کشور صحبت میکردم ایشان میگفت در کشور آلمان، برای بسیاری از کارگرانی که نتوانستند خودشان را با تکنولوژی روز تطبیق بدهند، کارگاههایی را در نظر گرفتهاند که آنها مشغول به کار باشند و بعنوان نیروی فاقد شغل و بیکار در جامعه نباشند. این نشان میدهد اشتغال افراد، «اوجب واجبات» و از ضروریات و اهداف مهمی است که باید به آن توجه کرد. باید به هر نحو ایجاد شغل را داشته باشیم و خدمات ارزشمند، به نیروی کار ارائه شود. اینها فوق العاده مهم و تاثیرگذارند.
در حال حاضر قراردادهای موقت و شرکتی هم در قانون کار نیستند؟
به خیال کارفرما حذف همه این موارد در جهت جبران مافات خسارت و کم کردن هزینههاست. در صورتی که این بحث، انسانی است و قمار میکنیم که آیا اتفاقی بیفتد یا نیفتد. یعنی خودمان را در حالتی قرار میدهیم که ریسک وجود و وقوع حادثه را بپذیریم که هر لحظه اتفاقی بیفتد یا نیفتد. اگر نیفتد که هیچ، اگر هم افتاد، خودمان را متوسل به شرکتهای بیمهگر میکنیم. اینجا باز جفا در حق و حقوق کارگر است.
منظورتان این است که بیمه انجام نمیشود؟
چه کسی بازرسی میکند؟ برای بحث سیستم بازرسی ایمنی، یک اداره کل بازرسی و بازرس کار داریم. کارگاههای ثبت شده تأمین اجتماعی حدود یک میلیون و سیصدهزارتا هستند، بازرسان کار ما در کل ایران، ۱۰۰۰ نفرند، به نظر شما بازرس کار چطور میتواند این همه کارگاه را بازدید کند؟ یکسری کارگاههای عمرانی هم داریم که کم و زیاد میشوند و در تمام مدت فعالیتشان یک بار هم بازرس کار به آنها سر نمیزند. مگر اینکه حادثه یا اتفاقی بیفتد بازرس کار برای تنظیم گزارش به آنجا برود. بارها گفتهام اینها باید برونسپاری شود به سمنها یا N.G.O-ها و سازمانهای مردمنهاد که کنترل جامع و کاملی را روی آن انجام بدهند. تا زمانی که وضعیت به این شکل باشد، توقعی از دولت و یا اداره بازرسی کار نمیشود داشت.
کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیان آور، چه مشکلاتی دارند؟
تنها چیزی که از مشاغل سخت و زیانآور میدانند این است که زودتر از موعد بازنشست شوند. متأسفانه فکر میکنند هرچقدر بیشتر آسیب ببینند برایشان بهتر است! غافل از اینکه دچار بیماریهای ناشی از کار شده و مشاغل سخت و زیانآور، آنها را در سن پایین ناتوان کرده و یا از بین میبرد. تنها علاقمندی کارگران به مشاغل سخت و زیانآور این است که زودتر بازنشسته شوند و حقوق بگیرند و یک کار دیگری را هم دنبال کنند. سازمان تأمین اجتماعی ما، سازمانی است که به نحوی تربیت شده که سازمان جبرانگرا باشد. در بحث پیشگیری متأسفانه عملکردی از سازمان تأمین اجتماعی ندیدیم. تنها مترصد این است که گزارش حادثه یا نقص عضو و غیره به آن ارجاع شود تا سریعاً خسارت را پرداخت کند. ولی اگر هزینههای جبران خسارت را در بحث پیشگیری استفاده میکرد، ما شاهد یکسری مشکلات نبودیم. در بحث فرهنگ سازی، آموزشهای رایگان، کنترلهای مستمر و انواع و اقسام کارها را در پیشگیری میتوان انجام داد.
پیشگیری بسیار مفید به فایده خواهد بود. وقتی سازمان تأمین اجتماعی تنها کارش پرداخت خسارت است و جبرانگراست یک مصیبت است، تفکر کارفرما مصیبت دیگری است، تفکر کارگر و فقر آموزشی او مصیبت دیگری را ایجاد میکند. سلسله مراتب اینها به هم متصل هستند. نبود نظارتهای مستمر بازرس کار و یاعدم امکان نظارت، هم باز مصیبت دیگری است. همه اینها مجموعه عواملی است که ما به این نقطه رسیدیم.
آیا حرکتی در جهت رفع مسائل ایمنی در کار و مشاغل سخت و زیانآور تا به حال انجام نشده؟ میدانند که چنین مشکلاتی وجود دارد؟
متأسفانه خیر. تشکلها را مثل مقاولهنامه و یا کنوانسیونهایی که ایران در سازمان بینالمللی کار پذیرفته تشکیل میدهند ولی بهایی که باید به آن داده شود، نمیدهند و دیده نمیشود. باید به این نقطه برسیم که کل تفکر تغییر پیدا کند. در دولت قبلی توجه بهتری میشد، در دولت فعلی برخلاف شعارهایی که برای بحث تشکلها و انجمنهای صنفی میدادند، چیزی دیده نشد و شاید با آن مقابله هم بشود. برای همین تفرقه تشکلی هم وجود دارد. در تمام دنیا، سندیکا، تشکل یا انجمن صنفی وجود دارد. در ایران ما سه تا نهاد داریم یکی انجمن صنفی، دوم شوراهای اسلامی و سوم مجمع نمایندگان. متاسفانه اینها در تضاد با یکدیگرند و مقابل هم قرار گرفتهاند، این خودش مشکلساز است.