ثبت نام

کلیه مسئولیت‌های ضوابط فنی و بهداشت بر عهده کارفرماست/اگر «پیشگیری» نکنیم، یورت و پلاسکو بارها تکرار خواهد شد

۲۰-۸۰۰

اشرف منصوری با اشاره به ماده ۹۵ که براساس آن کلیه مسئولیت‌های مقررات و ضوابط فنی و بهداشت بر عهده کارفرما است، اظهار داشت: جامعه کار و کارگری ما دچار فقر شدید آموزش ایمنی است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، روز گذشته و در گیر و دار معرفی وزرای جدید به مجلس از جمله وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزیر راه و شهرسازی و کسب رای اعتماد هر ۴ کاندیدای وزارت، دیوار یک بیمارستان در حال ساخت در قاسم‌آباد کهریزک بر سر کارگران آن پروژه آوار شد.

تاکنون در این حادثه ۵ کارگر، جان خود را از دست داده‌ و ۲ نفر از آنها نیز مصدوم شده‌اند. علت حادثه، بارندگی شب قبل و سست شدن دیواره‌های فونداسیون و فروریختن این دیواره‌ها اعلام شده‌است. بی‌اغراق، این حادثه سراسر نمایی از وضعیت کنونی کشور است، دیوارهایی بلند بر روی پایه‌هایی سست.

در همین رابطه، ابوالفضل اشرف منصوری (رییس هیات مدیره کانون سراسری انجمن‌های صنفی مسئولین حفاظت فنی، ایمنی و بهداشت کار کشور) با تشریح موارد قانونی مرتبط با مسائل حفاظت ایمنی در زمان انجام یک پروژه گفت: ما بحثی داریم تحت عنوان نظارت که طبق ماده ۹۱ قانون کار که خود آن نیز به ماده ۸۵ این قانون استناد می‌کند؛ کارفرمایان و مسئولان کلیه واحدهای موضوع ماده ۸۵ مکلفند به اینکه وسایل و امکانات لازم را تهیه و در اختیار کارگران قرار داده و کاربردشان را به آنها بیاموزند.

برخی از ناظران بر روند ساخت و ساز نظارت نمی‌کنند

وی تصریح کرد: این امر به این مساله برمی‌گردد که آیا ناظران پروژه‌ها پای کار هستند یا خیر. اینکه مسئولیتی را به عنوان ناظر می‌پذیرند آیا به آن متعهد هستند یا خیر. من جامعه مهندسی را زیر سوال نمی‌برم اما بعضی از ناظران ما هستند که کم لطفی می‌کنند و آن طور که انتظار می‌رود بر روند ساخت و ساز نظارت نمی‌کنند. ما مورد داشته‌ایم که ساختمان به اتمام رسیده، اما فونداسیون کف اجرا نشده است یعنی ساختمان روی زمینی بنا شده که هیچ پایه و بنیانی ندارد.

اشرف منصوری تاکید کرد: برخی از مسئولیت‌ها باید آموزش داده شوند. من فکر می‌کنم شاید خیلی از ناظران ما از یک‌سری مسائل آگاه نیستند اما آنها باید از عواقب و تعهدات کارشان مطلع باشند. اطلاع از عواقب و تعهدات کار، موجب می‌شود آنها بر وظیفه‌شان پافشاری نمایند و با شرایط قوی‌تری مسئولیت قبول کنند.

حضور مسئول ایمنی، علاوه بر ناظر مورد تاکید ما است

وی افزود: در رابطه با یک‌چنین مباحثی، ما حضور مسئول ایمنی را علاوه بر ناظر مورد تاکید قرار می‌دهیم. در واقع، تمام متخصصان و کارشناسان در زمان انجام یک پروژه باید حضور مستمر و دائم داشته باشند. در جهت حفظ و صیانت سلامت نیروهای انسانی، یک سلسله مراتبی باید در نظر گرفته شود. سوپاپ‌های اطمینان جهت حفظ ایمنی باید اجرا شود؛ از قبیل حضور مسئولان فنی و به‌کارگیری افرادی که مهارت‌های فنی و حرفه‌ای را گذرانده‌اند. ناظر و مهندس ناظر نیز باید حضور داشته باشند.

طبق ماده ۹۵، کلیه مسئولیت‌های مقررات و ضوابط فنی و بهداشت بر عهده کارفرما است

رییس هیات مدیره کانون سراسری انجمن‌های صنفی مسئولین حفاظت فنی، ایمنی و بهداشت کار سپس با اشاره به ماده ۹۵ قانون کار، اظهار داشت: طبق این ماده، کلیه مسئولیت‌های مقررات و ضوابط فنی و بهداشت بر عهده کارفرما است. به‌علاوه کارفرما می‌بایستی نسبت به این مسائل توجیه باشد و کاری را که متعلق به خودش است، علاوه بر نظارت معمول، یک نظارت عالیه و مضاعف بر آن داشته باشد و این را از ناظران تحت امرش بخواهد که اعمال کنند.

وی تاکید کرد: اگر تمام این عوامل دست به دست هم دهند دیگر حادثه‌ای ایجاد نخواهد شد و نیازی به پیدا کردن مقصر هم نخواهد بود. من خواستار این هستم که اینگونه مسائل به نحوی اطلاع‌رسانی شوند که مجموعه عوامل به درستی به کار گرفته شوند که دیگر شاهد وقوع چنین حوادث دردناکی نباشیم.

فقر شدید آموزش ضوابط ایمنی در جامعه کار و کارگری

اشرف منصوری در خصوص مساله آموزش ضوابط کار و مباحث ایمنی، اشاره کرد: همین هفته پیش، شنیدم که یک کارگر در حین تخریب یک دیوار، به جای اینکه از بالا کارش را شروع کند، شروع به کندن کف آن کرده و در نتیجه، دیوار بر روی وی آوار شده بود. این امر نشان‌دهنده فقر شدید آموزش ایمنی در جامعه کار و کارگری ما است. متاسفانه ما در رعایت و اجرایی کردن عوامل و نکاتی که به پیشگیری از حوادث منجر خواهند شد، بسیار ضعیف هستیم.

سازمان‌های مردم‌نهاد می‌توانند دست راست اجرایی شدن فصل چهارم قانون کار و ایمنی و حفاظت فنی در کشور باشند

وی تصریح کرد: این مباحث می‌تواند با حضور سازمان‌های مردم‌نهاد و نهادهای مردمی گسترش یابند و ما به‌عنوان یک سازمان مردم‌نهاد می‌توانیم دست راستی باشیم برای اجرایی شدن فصل چهارم قانون کار و ایمنی و حفاظت فنی در کشور.

تامین اجتماعی حاضر است به جای آموزش پیشگیری از حوادث کار، هزینه‌ جبران خسارت را پرداخت کند

رییس هیات مدیره کانون سراسری انجمن‌های صنفی مسئولین حفاظت فنی، ایمنی و بهداشت کار با خاطرنشان ساختن اینکه ما در پیشگیری از حادثه ضعیف هستیم، گفت: سازمان تامین اجتماعی فرهنگ نادرستی را  در حوزه پرداخت خسارت، دیه، از کار افتادگی و بیمه بیکاری باب کرده است. این امر به ایجاد یک نوع فرهنگ انجامیده است. بیمه‌های خصوصی هم به ارائه بیمه تمام خطر و یا دیه فوری بدون رای دادگاه اقدام می‌کنند. اینها مشوق‌هایی جهت عدم اعمال ضوابط هستند. در واقع، بهتر است سازمان تامین اجتماعی در هر استانی، حداکثر دیه فوت یک کارگر را محاسبه کرده و آن را به بحث فرهنگ‌سازی جهت رعایت نکات ایمنی تخصیص دهد. با همان مبلغ می‌توان تعدادی کارگر را به صورت جمعی آموزش رایگان داد. اما به جای این کار، تامین اجتماعی حاضر است هزینه‌ای را با کمال میل برای جبران خسارت پرداخت کند.

باید به صورت زیربنایی در جهت پیشگیری گام برداریم وگرنه مرتبا شاهد معدن یورت، پلاسکو و حادثه اخیر در کهریزک خواهیم بود

وی با بیان اینکه اینگونه مسائل به صورت زیربنایی باید کار شوند، تاکید کرد: اینکه بگذاریم سرمایه‌های انسانی ارزشمند کشور از بین بروند و بعد از آن به دنبال مقصر بگردیم عمل نادرستی است.

این کارشناس ایمنی افزود: ما باید این موارد را به صورت ساختاری و زیربنایی اصلاح کنیم. شرح وظایف را توجیه کرده، ابلاغ کرده و همه را به مرحله اجرایی آورده و فرهنگ‌سازی کنیم. ما باید به صورت جامع در جهت پیشگیری گام برداریم وگرنه مرتبا شاهد معدن یورت، پلاسکو و حادثه اخیر در کهریزک خواهیم بود. در معدن یورت بیش از ۴۰ انسان کشته شدند اما اکنون هیج نامی از آن افراد برده نمی‌شود. پلاسکو به آن عظمت آتش گرفت و فروریخت. اینها همه به ندانستن قانون و ضوابط باز می‌گردد. این قوانین را باید فراگیر کرد تا دیگر شاهد از دست رفتن همنوعان و هم‌وطنانمان نباشیم.

کانون سراسری انجمن های صنفی مسئولین حفاظت فنی،ایمنی و بهداشت کار کشور

کانون سراسری انجمن های صنفی مسئولین حفاظت فنی،ایمنی و بهداشت کار کشور | Iranian HSE NGO

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.